Kancelarija za pitanja zajednica i Ministarstvo obrazovanja Kosova objavili su na sajtu formulare i proceduru o načinu podnošenja zahteva, a sve potrebne informacije i zahteve za sertifikaciju i verifikaciju diplome izdate od strane fakulteta Prištinskog univerziteta mogu da dobiju u zgradi opštine Gračanica, opštine Severna Mitrovica i u Ranilugu.

Njegov svet je matematika. U glavi stalno brojke. Svaki korak napravljen u njegovom životu je izbrojan. Sve oko sebe vidi u ciframa - ljude, ulice, zgrade, automobile... Najdraže mu je kada pobraja diplome, petice iz dnevnika... A, najtužnije je što blistavi um šesnaestogodišnjeg Čačanina Jovana Stevića, broji i sve one ružne dane - kada nije imao šta da jede, dane bez vode, život u podrumima, u memli, mraku, kao i to koliko je dana bio neokupan...

Petra, Marta, Srbija, tri su reči ispisane velikim belim slovima na plavom limenom kontejneru postavljenom u centru sela od 200 stanovnika u srbičkom kraju. Baš ispred tog kontejnera, u podne vrelog julskog dana, na prašnjavom seoskom putu razdragano trče deca ispred crnih limuzina koje se u punoj brzini prazne parkiraju pored kontejnera, dok se iza okuke pojavljuje svita.

Petu godinu zaredom, francuska humanitarna organizacija "Solidarnost za Kosovo" organizuje letovanje na moru za 42 dece iz kosovskih enklava. Mališane je odabrala raško-prizrenska Eparhija po socijalnim kriterijumima u zabačenim selima Kosovskog pomoravlja, centralnog Kosova i u Metohiji.