18
čet, okt

Pomoć manastiru Budisavci od ženskog fudbalskog kluba iz Gračanice

Društvo

Članice ženskog fudbalskog kluba iz Gračanice pokazale su humanost i prikupile pomoć u namirnicama i higijeni za monahinje manastira Budisavci kod Kline. Prevoz preko potrebne pomoći monahinjama obezbedila je Opština Gračanica, dok su pomoć sakupile članice kluba.

Trener ženskog fudbalskog kluba „Gračanica“ Jovana Perenčević ističe da je pomoć prikupljena u okviru humanitarne akcije ovog kluba.

„Prikupljene su osnovne namernice koje nisu kvarljive i moći će da se koriste na duži vremenski period. Čuli smo da im je pomoć preko potrebna i tim povodom pokrenuli smo humanitarnu akciju u okviru našeg kluba“, kazala je Perenčevićeva.

Manastir Budisavci se nalazi u istoimenom selu, 17 kilometara istočno od Peći i pripada eparhiji Raško-prizrenskoj Srpske pravoslavne crkve, potiče iz 14. veka, ali se ne zna sa sigurnošću ko mu je bio ktitor, neki ugledni vlastelin, kralj Milutin (koji se pominje u delimično sačuvanom natpisu u manastirskoj crkvi) ili sestra Stefana Dečanskog[b], prema narodnom predanju. Manastir je 1568. godine obnovio patrijarh Makarije Sokolović (1557—1571), čiji sačuvani portret svakako spada među najlepše portrete srpskog slikarstva XVI veka. Čitav kompleks je i tokom narednih vekova, kao metoh obližnje Pećke patrijaršije, doživeo niz promena i dogradnja. U manastirskoj riznici se čuva i ikona Preobraženja Hristovog (čemu je posvećena manastirska crkva), koja potiče sa kraja XIV ili početka XV veka.