30
sre, sep

Uhapšena dva ruska novinara i Zvonko Mihajlović u Velikoj Hoči

Info

Velika Hoča - Večeras oko 19 časova u Velikoj Hoči kosovska policija je privela dva ruska novinara i Zvonka Mihajlovića iz Štrpca i odvela ih u policijsku stanicu u Orahovcu.

U izjavi Zvonka Mihajlovića za portal iKos.rs rečeno je da su "novinari došli na Kosovo i Metohiju kako bi napravili priču o problemima Srba na ovom prostoru kao i o napadima koji su upereni protiv njih. Novinarima sam obezbedio smeštaj u Velikoj Hoči i oni su trebali danas i sutra da borave u opštini Orahovac. Prilikom izlaska iz jedne vinice u Velikoj Hoči na putu ka srpskoj porodici koju su hteli da intervjuišu zaustavili su nas 4 policajaca, dva u uniformi i dva u civilu. Prilikom legitimisanja videli su da novinari nemaju vize u pasošima i odmah su ih priveli u policijsku stanicu u Orahovcu dok su meni uzeli dokumenta i naložili mi da dođem u policijsku stanicu i dam izjavu. Od tog momenta ja gubim svaki kontakt sa prijateljima iz Rusije i u policijskoj stanici su nas držali više od 2 sata. Nakon toga su mi naložili da odem u Prištinu u odeljenje za migracije gde su i njih sproveli. Kada sam stigao ispred zgrade gde se nalazi to odeljenje policajac mi je prišao, vratio mi dokumenta i rekao da sam slobodan i da mogu da idem kući. Na moje pitanje šta će biti sa novinarima odgovorio mi je da će večeras ili možda ujutru da ih deportuju do nekog administrativnog prelaza kako bi napustili Kosovo i Metohiju. Ja sam insistirao da mi kažu kada će da ih deportuju kako bih krenuo sa njima da im pomognem, policajac mi je odgovorio da nema potrebe jer neću moći da budem sa njima u automobilu i da bez obzira na sve oni taj podatak neće da mi daju. Nakon tog razgovora odmah sam obavestio Kancelariju Ruske federacije u Prištini o događaju i u stalnom sam kontaktu sa njima kako bi smo pomogli braći Rusima. Nadam se da će sve biti uredu i da će ih pustiti na slobodu".

Uhapšeni su rukovodilac srpske verzije News Front-a Oksana Sazonova kao i slobodni kamerman Sergej Belous. Novinare su optužili za nelegalan boravak na Kosovu, konfiskovali im fotografsku opremu. Ne dozvoljavaju im kontakt sa bliskim osobama niti sa predstavnicima diplomatske misije Rusije u Srbiji.