18
čet, okt

Predstavnici Srba na KiM: Postizanje dogovora o telekomunikacijama značajan korak napred

Info

Srpski članovi Vlade Kosova smatraju da je postizanjem dogovora o primeni sporazuma Beograda i Prištine o telekomunikacijama značajan ne samo zbog samog sporazuma, već itekako doprinosi u kontekstu nastavka dijaloga u Briselu, ali pre svega normalizaciji odnosa Srba i Albanaca na Kosovu i izgradnji poverenja između dva naroda.


Zamenik premijera Stojanovića i ministri Ljubomir Marić i Dalibor Jevtić posebno su istakli značajnu ulogu i veliki doprinos predsednika Vlade Srbije, Aleksandra Vučića, i šefa pregovaračkog tima Beograda i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, Marka Đurića, koji su još jednom pokazali da se mudrom politikom, koja je pre svega politika stabilnosti i pomirenja ali i snažnog zalaganja u zaštiti interesa srpskog naroda na Kosovu , može postići značajni rezultati u nimalo lakom procesu dijaloga u Briselu i sačuvati srpska imovina na Kosovu.


Od izuzetne važnosti je da se u narednom periodu krene u implementaciju svih postignutih sporazuma, pre svih sporazuma o Zajednici srpskih opština. Očekujemo da nakon svih dešavanja upravo Vlada Kosova sada pređe sa reči na dela i da iskrenost poziva da se Srpska lista vrati u insititucije Kosova pokaže tako što će pre svega na dnevni red Vlade Kosova staviti Dekret o osnivanju ZSO u skladu sa postignutim sporazumom o ZSO.


To će biti značajan korak u celokupnoj situaciji nakon niza političkih poteza koji su bili usmereni direktno protiv interesa srpskog naroda na Kosovu.
Pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice, pre svih EU i SAD, da podrže procese koji nisu na štetu bilo kog naroda na Kosovu, procese koji će pomoći da kosovsko društvo bude društvo koje će poštovati prava svih građana, u kome će se poverenje graditi jedino ako postoji međusobno poštovanje i tolerancija. To se može postići, između ostalog, i na način da se stavovi nas političkih predstavnika Srba uvažavaju i prihvataju u cilju rešavanja problema.


Još jednom izražavamo svoju punu podršku nastavku dijaloga u Briselu i još jednom pozivamo naše koalicione partnere ali i ostale političke partije Albanaca, na razumevanje i prihvatanje činjenice da Srbi na Kosovu žele da žive, da Srbi na Kosovu žele da se vrate i da taj život i povratak bude u miru i suživotu sa svim narodima koji žive na ovim prostorima.