27
pon, jun

U Ljuboždi kod Istoka proslavljena seoska slava (FOTO)

Foto: Radio Bravo Osojane / iKos.rs

Info

Sedamdesetak raseljenih Srba i gostiju proslavilo je danas seosku slavu - drugi dan Svete Trojice u selu Ljubožda kod Istoka, javlja Radio Bravo iz Osojana.

Raseljeni iz Srbije, njih oko pedeset, došli su da "krste" proslave zajedno sa svojim zemljacima, meštanima Ljubožde, koji su se vratili u Ljuboždu prošle godine i strpljivo čekali više od godinu dana da im se obnove kuće.

Podsetimo, Srbi su se u Ljuboždu vratili krajem marta 2017. godine. U prvih par meseci pretrpeli su snažne pritiske od strane Albanaca koji su do tada obrađivali njihovu zemlju i kojima nikako nije odgovaralo da se Srbi vrate u Ljuboždu pa su organizovali razne proteste, šikanirali i napadali Srbe. Uprkos svemu, 13 porodica je izdržalo i ostalo u Ljuboždi sve do danas.

"Puno mi je srce kada vidim da se ovoliko Srba iz Ljubožde okupilo danas na ovom mestu kako bi proslavili seosku slavu" izjavila je Vesna Maliković, službenik za povratak u opštini Istok za Radio Bravo iz Osojana. "Naročito mi je drago kada vidim da ima i puno mladih i dece danas, oni su naša budućnost i nadam se da će se još Srba vratiti, ne samo u Ljuboždu već i u ostala sela u Istoku i Metohiji" zaključila je Maliković.