21
pet, jun

Proslavljena hramovna slava u Istoku

Foto: Radio Bravo Osojane / iKos.rs

Info

Danas je u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Istoku obeležena hramovna slava Petrovdan. Proslavi su prisustvovali vernici iz Istoka i okolnih sela iz metohijske kotline kao i vernici iz Beograda i centralne Srbije koji su organizovano doputovali kako bi prisustvovali proslavi praznika. Liturgiju je služio paroh istočki Nebojša Sekulić uz sasluženje oca Stevana Markovića iz Osojana.

Članovi humanitarne organizacije “Srpska solidarnost hranom” iz Beograda dopremili su pomoć u vidu hrane i odeće za socijalno najugroženije porodice iz opštine Istok. Pomoć je uručena petočlanoj porodici Lazić iz Koša. "Živimo od socijalne pomoći i dečijeg dodatka tako da nam je svaka pomoć dobrodošla" izjavila je Jasmina Lazić za radio Bravo iz Osojana.

"Dolazim često na Kosovo i Metohiju ali sam po prvi put u Istoku i prvi utiscu su da se ovde živi jako teško" izjavio je Vladica Petković, jedan od vernika koji je doputovao iz Beograda.

"Naša organizacija je osnovana 2015. godine sa ciljem da pomognemo našem stanovništvu u našoj južnoj pokrajini Kosovu i Metohiji" rekao je Branko Antić iz organizacije "Srpska solidarnost hranom". "Pomoć koju smo danas doneli namenjena je porodici Lazić iz Koša koja se nalazi u nezavidnoj situaciji, žive otcepljeni od drugih, faktički u šumi i svaka pomoć im je potrebna" zaključio je Antić.

Da Istočani ne zaboravljaju rodni kraj ma gde bili dokazali su Zlatko Radičević iz Ljubožde i Leko Ljušić iz Ljuga kod Istoka koji su crkvi donirali luster i stazu.

Crkva Sv. Petra i Pavla nalazi se u centru Istoka i nakon sukoba 1999. bila je u više navrata oskrnavljena, kako 1999. godine tako i marta 2004. godine. Crkva kao i parohijski dom obnovljeni su marta 2008. i od tada u parohijskom domu boravi sveštenik sa svojom porodicom. Danas je u crkvi i oko nje bilo pojačano prisustvo policije ali je ceo događaj protekao bez incidenata.