23
uto, jul

"PRIMIĆEMO JOŠ 1.200 POLICAJACA, RAZORUŽAĆEMO SRBIJU" Vučić o masakrima u školi na Vračaru i kod Mladenovca: "Ova dva napada su napadi na celu našu zemlju"

Info

U narednih šest meseci primićemo novih 1.200 policajaca, da roditelji mogu da se osećaju sigurno, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom masakra u Mladenovcu.

Time ćemo, kako je rekao, smanjiti nasilje u školama u Srbiji za oko 80 odsto.

- Uz članovima porodice ubijene dece i radnika obezbeđenja OŠ "Vladislav Ribnikar" želim da izjavim saučešće noćas zločinački ubijenim ljudima u Mladenovcu, Šepšini, Donjoj Dubini, Smederevu, i da im kažem da smo, iako je to veoma teško za te ljude da prihvate, zajedno u njihovoj tuzi. Ovo je napad na celu našu zemlju i ceo narod to oseća. Da sam pobornik teorije zavere, imao bih šta da kažem, ali nisam i saopštiću mere koje ćemo preduzeti - rekao je Vučić.

Prva mera, je, kako je kazao, povećanje broja policajaca.

- To je za sigurnost roditelja, a pre svega majki. Ne postoje majka i baka koje su spavale proteklih dana. U Beogradu postoji 330 škola, biće 330 policajaca u svakoj školi. Biće ih više naravno. To će nas koštati 25 miliona evra više, ali smo pronašli novac - rekao je Vučić.
O merama Vlade Srbije

Vlada će doneti zaključak koliko danas, kako kaže, kojim se nalaže MUP-u da pripremi izmene i dopune Zakona o municiji, kojima će se pooštriti mere držanja oružja.

- Ima oko 400.000 lica, svi oni će proći rigorozne mere. Razoružaćemo Srbiju, a kazne će biti drastične. Pa da vidimo kako ćete da nabavite oružje. Ni to neće biti dovoljno, pa i za to malo oružja što ostane, biće predviđene šestomesečne provere lica, sa lekarskim, psihijatrijskim i drugim pregledima, i kada nadležne službe kažu, obavezan test na drogu, najavljen samo 48 sati ranije - kaže predsednik.

Vučić je dodao da što manje cevi ima, to manje opasnosti za našu decu i građane.

- Odmah da MUP izda moratorijum na izdavanje bilo kakvog oružja u naredne dve godine, uključujući i lovačko oružje. Nalaže se MUP-u da sve osobe koje imaju nelegalno oružje predaju u narednih mesec dana predaju to oružje, ili će uslediti brutalne sankcije i strašne posledice - kazao je Vučić.
. Foto: Snežana Krstić / Ringier
.

Predsednik je istakao da se povećavaju kazne za neovlašćeno držanje i stavljanje u promet oružja.

- Posebno se povećavaju kazne za nošenje opasnih predmeta, poput noževa i peroreza, kojim deca mogu naneti teške povrede drugarima. O inicijativi za postavljanje metal detektora na vratima - u Ruđeru Boškoviću imate ta vrata, ali nije pomoglo ništa. Ne bi ni pet takvih vrata pomoglo u Ribnikaru. Mi moramo slobodno da živimo, i da se suprotstavimo ovom zlu. Do ponedeljka neću odgovarati ovima koji su koristili tragediju za svoje ciljeve, a od ponedeljka ću odgovarati. Mi moramo da pobedimo zbog naše dece, deka, baka i roditelja. Od ponedeljka i utorka, uz svu tugu i bol, moraćemo da nastavimo da živimo i radimo, ali i sistemski i sistematski da menjamo sebe - rekao je predsednik Srbije.
. Foto: Oliver Bunić / Ringier
.

Vučić je dodao da iako je smanjen broj oružja u ranijem periodu, nije dovoljno, i da ga baš briga ko će šta da kaže - niko nije siguran.

- U eri društvenih mreža, kada mi juče imamo 25 intervencija na teritoriji Srbije, zbog neodgovornog, groznog ponašanja naše omladine koja imitira ubicu. Pritom imamo još 20 lažnih prijava. Naša policija ne može da stigne da pohapsi sve. A za svakoga moramo da odgovaramo - rekao je Vučić.
O noćašnjem napadu

Noćašnji napad je bio teroristički napad, rekao je on.

- A naše jedinice su imale zadatak da neutrališu teroristu. Zlikovac je uhapšen i svetlost dana ugledati neće. Metaforički rečeno - kazao je Vučić.

O teroristi iz Mladenovca rekao da je motiv za njegov noćašnji krvavi pir, kako je uhapšeni rekao, omalovažavanje.

- Reč je o mladiću koji u Srbiji nosi majicu s Hitlerovim pozdravom i veliča Hitlera, a u toku samog hapšenja policajcima govorio: Poštovanje, poštovanje - ispričao je Vučić.
O vraćanju smrtne kazne

Ja sam predložio da mi lepo vratimo smrtnu kaznu, ali su me premijerka i Vlada odbili rekavši da bismo pored Belorusije bili jedina takva zemlja u Evropi, ispričao je Vučić.

- Oni su me obavestili da je to protivno Evropskoj konvenciji - kazao je Vučić.

O štrajku zaposlenih u prosveti

Prokomentarisao je i najavljeni štrajk zaposlenih u prosveti.

- Sad ste im najpotrebniji. Kao boga vas molim, budite sa decom - rekao je Vučić.

Kazao je i da se monstrumi neće hodati slobodni.

- Ni ti monstrumi neće pobeći nigde. Neće izaći nikada! Ni onaj mali monstrum, ni nešto veći monstrum! - rekao je Vučić.

Posle ubistva dece svi smo bili u stanju šoka.

- I mi kojima je posao da budemo trezveni, kao zombiji smo hodali 24 sata - kazao je Vučić.

U Srbiji imamo 505. 247 učenika, roditelji su postali zabrinuti i uplašeni, što je, kako je rekao, logična posledica.

Posle masakra u školi "Vladislav Ribnikar" u sredu u Beogradu, sinoć se dogodilo novo masovno ubistvo u Srbiji! Kod Mladenovca je Uroš B. u ponoćnom napadu automatskim oružjem ubio najmanje 8 osoba, a ranio najmanje 14. Tako je u ova dva jeziva krvoprolića u Beogradu i okolini u manje od 48 sati ubijeno čak 17 osoba.

Intenzivnom akcijom srpske policije, koja je sa svim raspoloživim snagama celu noć bila na terenu, nakon osam sati ubica je pronađen u Vinjištu kod Kragujevca.