21
pet, jun

Preobraženje Gospodnje proslavljeno u manastiru Budisavci

Svetigora

Info

Preobraženje Gospodnje je danas okupilo više stotina vernika u manastiru Budisavci čiji je hram posvećen ovom velikom prazniku.

Liturgiju su u prepunoj crkvi služili otac Radivoje Panić iz Beograda uz sasluženje jeromonaha Petra iz Dečana i oca Dalibora Kojića paroha osojanskog. Igumanija pećka mati Haritina sa sestrama, čiji su Budisavci metoh, je pojala za pevnicom, a veliki broj dece i odraslih je prišao svetoj čaši na pričešće.

Otac Radivoje Panić je proizneo besedu u kojoj je rekao da svakodnevno treba da brinemo o veri, nadi, i ljubavi jer bez toga teško čovek može da živi u ovom životu.

„Preobraženje je jedan od najvažnijih Gospodnjih praznika koji proslavljamo u toku godine. Gospod se preobrazio na posebnoj gori, na Gori Tavoru blizu Galileje. Neko ko je bio tamo i poklonio se, video je kako je to čudesna gora. Gospod se preobrazio pred odabranim učenicima, Petrom, Jakovom i Jovanom i ne slučajno baš sa njima jer su oni nosioci onoga što i nama potrebuje u svakodnevnom životu. Svaki dan i uvek treba da brinemo o tome, a to je taj vrlinski život koji su posedovali ti apostoli, veru nadu i ljubav jer bez toga teško čovek može da živi u ovom životu. Onaj koji živi sa Bogom ima taj odnos prema Bogu i prema ljudima jednako, da se trudi, da se bori i da razume smisao ovoga života, a to nam je Gospod otkrio. U ovom Preobraženju upravo to i prepoznajemo, preobražaj i ako padamo da ustajemo, da se budimo na način na kakav nas Gospod uči i kako nas nauka njegova obavezuje za život večni i Carstvo nebesko. Taj put kojim sledujemo nekad može biti težak i trnovit“, kazao je u svojoj besedi otac Radivoje.

Otac Radivoje je rekao da narod koji se okuplja u Budisavcima je preživeo teške trenutke ali će Gospod dati dobro svakome ko ga sleduje.

„Vi iz ovoga kraja ste posebno proživeli te teške trenutke jednog vremena, a i vaši stari i naši stari kroz čitavu istoriju našeg naroda. Sadašnje vreme je isto tako puno iskušenja i nimalo lako nije, ali Bog miluje one koji ga ljube i ono što je najvažnije daće Gospod svakome dobro i u ovome svetu i u onome životu ako bude sledovao za Njim. Teško je osmišljavati ovaj život u stradanju, ali znajte da je Gospod postradao radi nas i radi našega spasenja i rekao je, ne bojte se onih koji ubijaju telo već onih koji ubijaju dušu, na taj način se odnosite prema svagdanjem životu. Tako vaspitavajte svoju decu, trudite se. U Hristu je sva nauka i sav smisao i ovog i onoga sveta. Blagoslov Gospodnji da imate svi koji ovde živite i koji ovde dolazite, i koji se sećate. Važno je da i ako ne možemo svi biti ovde, da neki trud učinimo da pomognemo i ovim svetinjama ovde i narodu koji je ovde preostao“, rekao je u besedi otac Radivoje.

Sa barjacima i ikonama sveštenici, monahinje i narod su išli u ophod oko crkve moleći se za manastir, njegovu obitelj, selo i sav narod na Kosovu i Metohiji i svuda po svetu pravoslavne hrišćane. Ispred crkve je otac Radivoje Panić osveštao grožđe, a posle i slavski kolač i žito koje je prineo domaćin Ljubiša Đošić sa porodicom.

Za narednu godinu se javila da bude domaćin slave Danijela Simonović Mitić iz Bresja. Ona je izrazila veliku zahvalnost Bogu što je sabrao oviliko ljudi u Budisavce.

„Preobraženje je veliki dan za sve nas. Nadam se spasenju i blagostanju u ovom teškom vremenu za sve nas koji živimo na ovom Svetu mestu, na Kosovu i Metohiji . Drago mi je da sam sa svojim narodom bila u ovoj našoj velikoj svetinji u Budisavcima i proslavili Preobražnje Gospodnje. Daj Bože zdravlja da dogodine ja sa mojom porodicom, sa sinovima i unučićima budem domaćin. Sa ovog mesta bih svima poželela sve najbolje da uz Božiju pomoć opstajemo na Kosovu i Metohiji i Slavimo Boga i svete Njegove“, kazala je Danijela za Radio Goraždevac.

Za okupljeni narod pripremljeno je posluženje, a oni iz okolnih mesta su kao nekada posedali na ćebadima oko crkve prisetivši se lepih vremena.