21
pet, jun

Zamena srpskih kosovskim vozačkim dozvolama do 9. avgusta

Kontakt plus

Info

Prištinske institucije saopštile su da će procedura zamena vozačkih dozvola koje su izdale nadležne institucije Republike Srbije za vozačke dozvole Kosova početi 10. maja i trajaće do 9. avgusta 2024. godine.

"Svi građani koji poseduju vozačku dozvolu izdatu od srpskih institucija mogu da se prijave za dobijanje zvanične vozačke dozvole Kosova preko elektronskog obrasca na sajtu https://patentshoferonline.rks-gov.net/ ili mogu da dođu lično u Centru za izdavanje dokumenata u svim opštinama na Kosovu", navodi se u saopštenju prištinskih vlasti.

U saopštenju se kaže da građani koji lično dođu na šaltere Centara za izdavanje dokumenata moraju sa sobom imati ličnu kartu, originalnu vozačku dozvolu koju su izdali nadležni organi Republike Srbije, zdravstveno uverenje i licencu.

"Zdravstveno uverenje izdaju zdravstvene ustanove licencirane od strane ministarstva zdravlja, na celoj teritoriji Kosova", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da cena zdravstvenog uverenja varira u zavisnosti od kategorije vozila za koje se poseduje vozačka dozvola i to: za kategoriju B/BE cena zdravstvenog uverenja je 20 evra, a za kategoriju C i kategoriju D cena zdravstvenog uverenja je 50 evra.

U saopštenju se dodaje da je potrebno poneti i dokaz o uplati takse koja iznosi 15 evra, a ako se podnosi zahtev za dodavanje kategorija potrebno je poneti i originalnu vozačku dozvolu izdatu od strane UNMIK ili RKS.