21
pet, jun

Jevtić i Miladinov u Štrpcu: Kancelarija za KiM brine o svim srpskim porodicama na Kosovu

TV Most

Info

Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Svetlana Miladinov, u pratnji gradonačelnika Štrpca Dalibora Jevtića posetila je četvoročlanu porodicu Milana Drangića.

Miladinov je uručila poklone deci ove porodice i poručila da će Kancelarija za KiM uvek biti na usluzi i njima i ostalim Srbima u Sirinićkoj župi.

„Ovo nije poseta samo porodici Drangić. Ovo je poseta celoj teritoriji naše automnomne pokrajine Kosovo i Metohija. Jutros sam bila u Gori, danas sam u Štrpcu. Na predlog gradonačelnika Dalibora Jevtića došli smo u posetu ovoj porodici. Ovo je poštena, srpska porodica, oboje su nezaposleni, imaju dvoje predivne dece“, rekla je Miladinov.

Kako je rekla, ova porodica se nikada nije obraćala za pomoć, ali Kancelarija za Kosovo i Metohiju, zajedno sa političkim predstavnicima na prostoru celog Kosova vodi računa o svim porodicama.

„Mi želimo da pomognemo svakom čoveku na ovom prostoru. Opstanak i ostanak svih porodica ovde i svakog čoveka zavisi, pre svega, od materijalne egzistencije. Njihove potrebe su i naše potrebe i mi ćemo, ono što smo se sada dogovorili, sve da ispunimo, dajemo punu podršku, zajedno sa gradonačelnikom Daliborom Jevtićem, učinićemo sve da poboljšamo uslove i života i rada, kako bi se osećali materijalno sigurno, što će se u nekom narednom periodu i ostvariti“, poručila je Miladinov.

Prema rečima Dalibora Jevtića, porodica Drangić, kao mlada porodica jeste prioritet kada je rad lokalne samouprave u pitanju, a posebno porodice koje nemaju ni jedno zaposleno lice.

„Porodica Drangić živi kao podstanar i prema tome, u narednom periodu naš prioritet će biti, što se tiče ove i sličnih porodica i rešavanje stambenog pitanja ali i rešavanja zaposlenja makar jednog člana“, rekao je Jevtić i zahvalio se Svetlani Miladinov na poseti i pomoći koju Kancelarija za KiM pruža i dodao da Vlada Srbije prati situaciju na terenu i pomaže uvek čak i onima koji se ne obraćaju za pomoć.

Jevtić je obećao da će, u skladu sa mogućnostima i lokalna samouprava pomoći svim porodicamana području opštine Štrpce.

Milan Drangić izrazio je zahvalnost na brizi i pomoći kako gradonačelniku Jevtiću tako i pomoćnici direktora Svetlani Miladinov i Kancelariji za Kosovo i Metohiju koja je uvek tu da pomogne svima.

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Svetlana Miladinov u selu Donja Bitinja otvorila je sportsku salu u okviru Osnovne škole "Staja Marković", čije je kompletno opremanje finansirala Kancelarija za KiM.

Miladinov je izrazila zadovoljstvo što su na ovaj obradovana deca i poručila da uopšte nije važno koliko je uloženo u salu, ako to deci donosi radost i sreću.

"Nema ništa lepše, nego kada otvorite nešto ovako, što dajete na korišćenje deci, a od njih dobijete osmeh, radost, sreću. Tada uopšte nisu bitna materijalna sredstva, niti koliko je uloženo, već je važno zadovoljstvo na njihovim licima", rekla je Miladinov.

Ona je dodala da je Kancelarija za KiM, zajedno sa Ministarstvom prosvete i Vladom Republike Srbije uložila značajna sredstva u unapređenje obrazovnih ustanova, u izgradnju, ali i u opremanje prostorija.

Zahvalila je predsedniku opštine Štrpca Daliboru Jevtiću koji je, kaže, uložio trud, znanje i svoje vreme posvetio izgradnji sale u školi “Staja Marković”.

"Sigurna sam da i on deli moje mišljenje, da sve ovo što smo radili nije bilo uzalud. Ovo je zaista vrhunski objekat koji će mnogo koristiti da se škola razvija, da u njoj bude još više dece. Ako bude više dece na ovom prostoru, to nam uliva poverenje i daje sigurnost u opstanak i ostanak srpskog naroda na prostoru južne srpske pokrajine", naglasila je Miladinov.

Jevtić je istakao da će prioritet opštine Štrpce biti da sve škole dobiju iste uslove za bavljenje učenika sportom, te da su projekti poput ovog u Donjoj Bitinji- projekti budućnosti, života i opstanka.

"Cilj lokalne samouprave jeste da se deca školskog, predškolskog uzrasta, naša omladina što više bavi sportom, da slobodno vreme provode na sportskim terenima, posvećeni zdravom životu. Sala je potrebna ne samo ovoj školi, već i svima koji žive u selima Gornja i Donja Bitinja, ali i svima u Štrpcu“, rekao je Jevtić.
Dodao je da je posebno zadovoljstvo kada se jedan ovakav projekat dovede do kraja.

"Zadovoljstvo je što smo danas konačno dali na korišćenje ovu salu, koju smo opremili uz pomoć Kancelarije za KiM. Ova deca će se baviti sportom i u okviru svojih redovnih školskih aktivnosti, na časovima fizičkog vaspitanja, ali će se baviti sportom i u svoje slobodno vreme“, dodao je Jevtić.

Istakao je da je prioritet da svaka škola u Štrpcu, odnosno sva deca u toj ošptini dobiju iste uslove za bavljenjem sportom.

"Zato ćemo nastaviti, sa našom državom Srbijom, sa Vladom Srbije, Kancelarijom sa KiM, sa svima koji nam pomažu, da radimo na ovakim projektima, jer time šaljemo poruku da ne odustajemo od života i od opstanka na ovim prostorima. Upravo su ovo projekti budućnosti, opstanka, projekti života. To je ono na čemu ćemo insistirati u narednom periodu“, poručio je Jevtić.

U prostorijama škole zatim je održan sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave i direktorima škola i zdravstvenih ustanova na ovom području.

„Kao što znate formirana je nova Vlada Republike Srbije. Kancelarija za KiM i dalje nastavlja svoj rad a pored ovakih uslova kakve smo do sada obezbeđivali našem narodu mi želimo da poboljšamo i unapredimo i još više damo kao država našem narodu na Kosovu i Metohiji, ali moramo da sagledamo njihove potrebe i prioritete. Na sastanku smo dogovorili šta je to što je najpotrebnije, i u skladu sa našim budžetom da u narednom periodu krenemo da realizujemo sve to što je potrebno prosvetnim i zdravstvenim institucijama“, rekla je Miladinov.

Prema rečima Svetlane Miladinov, zdravstvena ustanova u Štrpcu je dopro opremljena.

„Kancelarija je u poslednjih par godina, i naravno država Srbija, obezbedila sve ono što je neophodno, dok je lokalna samouprava odradila deo svog posla i zdravstvena zaštita u ovoj opštini ide u dobrom pravcu i nadam se da će to biti još bolje“, naglasila je Miladinov.