21
pet, jun

Jevtić Rusopulosu: Veliki broj Srba, zbog institucionalnog nasilja Kurtijevog režima, je prinuđen da napusti Kosovo

Info

Predsednik Opštine Štrpce Dalibor Jevtić izjavio je za Kosovo onlajn da je predsedniku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Teodorosu Rusopulosu izneo poražavajuće podatke o institucionalnom nasilju nad srpskom zajednicom na Kosovu, kao i da vlasti u Prištini ne žele da formiraju Zajednicu srpskih opština.

,,Danas sam na marginama konferencije, Balkansko okupljanje – Molitveni doručak’ , u Solunu razgovarao sa predsednikom PSSE Teodorosom Rusopulosom i upoznao ga sa brojnim činjenicama koje govore o teškom položaju srpske zajednice na Kosovu, a posebno da je veliki broj Srba zbog institucionalnog nasilja koje se sprovodi od kada je Kurti došao na vlast bio prinuđen da napusti prostor Kosova. Takođe sam mu izneo podatak da je nedavno patrijarhu Porfiriju bio zabranjen ulazak na Kosovo, ali i da se mnoga prava koja su propisana kosovskim zakonima ne primenjuje za srpsku zajednicu. Takođe sam ga upoznao i sa činjenicom da se mnogi Srbi nalaze u pritvoru bez ikakvog osnova ili dokaza”, kaže Jevtić.

Dodaje da je stekao utisak da predsednik PSSE sa mnogim od ovih podataka nije bio upoznat.

,,Verujem da je današnji sastanak i razgovor dao određene rezultate jer sam stekao utisak da nisu baš svi, a posebno neko ko je predsednik PSSE, na pravi način upoznati sa svim onim izazovima i problemima koje imamo. Ono što je njega posebno interesovalo jeste pitanje formiranja ZSO. Rekao sam ne samo da taj dogovor o Zajednici nije sproveden i da ništa po tom pitanju nije urađeno, već da aktuelni režim u Prištini ne želi to da uradi bez obzira na pismo, obećanje i sve ono što je u poslednje vreme poslato ili dato od strane zvaničnika u Prištini”, naglasio je Jevtić.

Upitan da prokomentariše saopštenje Vlade Kosova da je i opština na čijem je čelu tražila produžetak roka za popis stanovništva, Jevtić kaže da je bio šokiran kada je pročitao tu informaciju.

,,Bio sam šokiran kada sam video tu informaciju. Mi smo juče odmah to demantovali. Niko od zvaničnika nije tražio produžetak popisa. Ja sam pozvao vladu Kosova da povuče takvu informaciju jer je u potpunosti netačna. Dakle, niti smo tražili, niti tražimo, niti ima potrebe da se produži popis stanovništva. Ne znam zbog čega i iz kog razloga je opština Štrpce pomenuta osim da žele da prikažu da, eto, nisu baš samo opštine sa albanskom većinom tražile, pa su našli neku opštinu, a Štrpce im je verovanto bilo zgodno da ga pomenu u tom kontekstu. Informacija je potpuno netačna”, naglasio je Jevtić.

Sastanku sa predsednikom PSSE prisustvovao je i Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.