30
sre, sep

Imeri: Tači izabran zahvaljujući kupovini glasova

Info

Vašington - Opozicija ne prihvata izbor Hašima Tačija za predsednika Kosova, izjavio je lider opozicionog radikalnog pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri.

 

Kako kaže, taj izbor je bio pod pritiskom međunarodne zajednice i ucena poslanika Demokratske partije Kosova.

Imeri je u intervjuu Glasu Amerike na albanskom jeziku rekao da je prvo neprihvatljiv način na koji je Tači izabran za kosovskog predsednik, ocenivši da je reč o šaradi koja se dogodila u parlamentu.

On tvrdi da je u izboru Tačija bilo kupovine glasova i u prilog tome kaže na mesto "šefa države izabrana osoba koja se sumnjiči za brojne ratne zločine, odnosno korupcije i organizovani kriminal", što praktično znači da je prvi čovek Kosova, jedan od ključnih ljudi, umešan u organizovani kriminal.

"To praktično dovodi Kosovo u izuzetno tešku situaciju kada je reč o demokratizaciji, jer ovde je demokratija postala politika i kupovina moći", rekao je Imeri.

Prema njegovim rečima, Tači je izabran zahvaljujući kupovini glasova, ali i ucenama i pretnjama o čemu ti ljudi nikada neće govoriti, ali postoji puno materijala da se u tako nešto sumnja.

Opozicija će, kaže, insistirati da ova vlada podnese ostavke kako bi se otvorio put za sprovođenje demokratskih i slobodnih izbora, što bi, kako kaže, stvorilo nove legitimne institucije.

"Smatramo da se ne može govoriti o demokratiji na Kosovu ili bilo gde drugde, ako na funkcijama sede oni koji su pogazili ustav", naveo je Imeri.