18
čet, okt

Marić: Ekstremizam sve prisutniji na Kosovu i Metohiji

Tanjug

Intervju

Mislim da moramo ozbiljnije da poradimo na bezbednosnim pitanjima. Već je napravljen kompromis u smislu garancija da će se pokriti finansijski nedostaci za opštine na severu Kosova gde je popis neophodan. Upravljački tim je uradio nekoliko verzija Statuta ZSO i jednu je predao Briselu krajem maja prošle godine - ističe ministar Marić koji očekuje veliku izlaznost na izborima koji su raspisani u Srbiji

Ocenjujući da incidenti koji su počeli prošle godine nakon što je postignut Sporazum o principima za formiranje ZSO svakog dana uzimaju nove oblike i da nealbansko stanovništvo, Srbi na prvom mestu i sve što ima obeležje srpskog, postaju meta ekstremizma koji je sve prisutniji na KiM, Ljubomir Marić, ministar lokalne samouprave i koordinator upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština ističe da je napad na žene, radnice Pozorišta tipičan primer kako se ovaj vid nacionalizma i zastrašivanja spušta na najprimitivniji oblik ali i da ukazuje i na opasnost širenja odnosno eskalacije nasilja na Kosmetu.

- Mislim da moramo ozbiljnije da poradimo na bezbednosnim pitanjima, što će sigurno biti jedna od tema sastanaka koji uskoro planiram sa gradona- čelnicima svih većinski srpskih sredina ali i predstavnicima međunarodne zajednice, posebno KFOR-a. Sa policijom imamo dobru saradnju, ali najvažnije je da pokušamo uticati na političke predstavnike Albanaca čija je osuda i reakcija ključna za kontrolisanje situacije i smanjenje napada - ističe ministar Marić odgovarajuć i na pitanje „Jedinstva“ da prokomentariše poslednje incidente u Pokrajini kada je prevrnut kamion sa srpskom robom i kada su kod Vučitrna Albanci automobilom presretali radnice prištinskog Narodnog pozoriš ta. Naglašavajući da je neophodno da se poveća oprez, ministar Marić smatra i da je potrebno da se o incidentima odnosno napadima na Srbe više govori u albanskim medijima.

Aktivisti “Samoopredeljenja” i drugih opozicionih partija najavljuju nove proteste za 19. mart, tražeći raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Koliko je realno raspisivanje ovih izbora?

- Očigledno je da ćemo odgovor na ovo pitanje dobiti u narednom periodu. Do sada je za uticajne zemlje Zapada bilo ključno sprovođ enje Zakona o Specijalnom Sudu, koji je Atifete Jahjaga, dosadašnja predsednica Kosova, skoro potpisala. Sada je pitanje da li postoji novi momenat koji relaksira odnose unutar većinske zajednice na Kosovu i Metohiji u smislu eventualnog dogovora o nekom datumu za održavanje vanrednih izbora, ili izmena u smislu političkog aranžmana unutar vladajuć e koalicije. Ukoliko do toga ne dođe, situacija sigurno neće ići u pravcu smirivanja.

I ove godine bilo je problema sa budžetima lokalnih samouprava na severu Kosova. Da li je taj problem rešen, odnosno da li su opštine na severu realno sagledane prema potrebama i kako taj problem rešiti ubuduće?

- Ovaj problem nije rešen, već je napravljen kompromis u smislu garancija da će se pokriti finansijski nedostaci koji su nastali usled loše „okružnice“ (formule kojom se određuje buDžet lokalnih samouprava), kao posledice izmena u Zakonu o finansiranju opština, odnosno uzimanja podataka Zavoda za statistiku Kosova koji ne raspolaže podacima o realnom broju stanovnika, jer popis, na severu nije sproveden 2011. godine. Neispunjavanje ovih garancija, odnosno obaveza, kao posledicu isključivo odgovornosti Ministarstva finansija u Prištini, dovešće do gašenja novoosnovanih lokalnih samouprava na severu. Mi smo na to jasno ukazali kada smo u Prištini imali sastanak sa Ministarstvom finansija i gradonačelnici su jasno stavili do znanja da će opštine pre juna meseca, već u narednih dva meseca, ostati bez osnovnih sredstava za funkcionisanje ukoliko se Priština ne bude pridržavala dogovora. Takođe, dogovoreno je i da se svi ovi problemi koji prate budžetske proračune, otklone u naredna dva-tri meseca kako bi budžetske okružnice za 2017. i naredne godine bile realne i pratile potrebe lokalne samouprave. Dogovor predviđ a i da se rebalansom buđeta otklone i svi minusi u tekućoj 2016. godini, kao posledica lošeg proračuna ministarstva finansija.

Koliko je realno sprovođenje popisa u srpskim sredinama, pogotovu u opštinama na severu Kosova, gde su građani uglavnom bojkotovali prethodni popis koji su sprovele kosovske institucije?

- Popis je neophodan. Ali, to je tema o kojoj moramo ozbiljno da porazgovaramo jer je nepoverenje oko svega što je do sada sprovođeno sa nivoa Prištine, ozbiljno poremeć eno. Ukoliko ovaj proces bude dogovoren, usaglašen i sprovođen od strane lokala i usko koordinisan iz sredina gde je neophodno ponavljanje, moguće je ovo uraditi na valjan način. U sredinama južno od Ibra je popis sproveden sporadično i na nivou ispunjavanja forme, jer se Srbi i ostali nealbanci nisu odazvali popisu. To je sada problem i kod buDžetskih proračuna za sve ostale lokalne smaouprave gde Srbi čine većinu. Posebno za male opštine poput Parteša, Raniluga i Klokota.

Da li je pri kraju izrada Statuta ZSO i postoji li mogućnost da Prilužje i Plemetina uđu u sastav Zajednice?

- Više puta sam ponavljao i sada ću ponoviti da je Upravljački tim uradio nekoliko verzija Statuta ZSO i jednu je i predao Briselu krajem maja prošle godine. Tada je u Briselu zaključeno da je konačno došlo vreme da se sprovede prva tačka plana implementacije koja predviđa izradu zakonskih okvira za sporazume postignute aprila 2013, uključujući i ZSO i onda su usledili razgovori na visokom političkom nivou, koji su rezultirali sporazumom od 25.08.2015. godine, odnosno principima, tj. okviru za uspostavljanje ZSO. Tada je pregovarački tim Beograda koji je zahvaljujuć i direktoru Kancelarije za KiM, gospodinu Marku Đuriću, uspeo da obezbedi najbolji mogući rezultat i argumentovano se izbori za snažan sporazum i kariku koja je nedostajala dve godine. Nažalost, ovo nije sprovedeno jer ovaj sporazum umesto da se implementira u kosovski sistem, završava u Ustavnom Sudu. U svakom slučaju obaveza Vlade Kosova nije ispunjena jer nije donešen dekret kojim treba da se omogući formaln o - p r a v n o z a p o č i nj a nj e procesa izrade Statuta. Prilužje, Plemetina je naš plan, i nadam se uskoro nova pilot opština. Videćemo da li ćemo uspeti da tehnički administrativno sve pripremimo da i ova nova opština bude deo na konstitutivnoj sednici kada se ZSO bude formirala.