18
čet, okt

Potpredsednik Slobodarske partije Austrije: Kosovo je Srbija!

Foto: Profimedia

Intervju

Dejtonski sporazum potvrđuje legitimitet i legalnost postojanja Republike Srpske, kaže desničar koji je na noge digao celu Evropu.

Dugo će Norbert Hofer, potpredsednik Slobodarske partije Austrije, pamtiti nedelju, 22. maj, drugi krug predsedničkih izbora. Na spavanje je tog dana otišao kao lider u trci za predsednika Austrije, sa gotovo dva odsto više osvojenih glasova od protivkandidata Aleksandra van der Belena.
Sutradan je stiglo 750.000 glasova poslatih poštom i Hofer je poražen.

Hofer u intervjuu Kuriru kaže da demokratski prihvata poraz.

Po vama, ima li logičnog objašnjenja šta se dogodilo između nedelje i ponedeljka, od toga da ste praktično proglašeni predsednikom do toga da su odlučili glasovi pristigli poštom?
- Austrijski izborni zakon predviđa da građani imaju mogućnost da poštom upute svoje glasove. Demokratski je prihvatiti da je moj protivnik na izborima dobio više glasova putem pošte nego ja.

Slovite za vrlo dopadljivog i šarmantnog govornika, znate li da je u Srbiji prva reakcija, u šali, bila ta da su mahom žene glasale za vas?
- Kao patriota i porodičan čovek, cilj na ovim izborima mi je bio da što više građana izabere onu političku opciju za koju smatra da je za Austriju i njih same najbolja. Iz tih razloga sam smatrao, i sada to zastupam, da je u politici bitno da vam narod veruje i da ste što autentičniji, sve ostalo je laskavo, ali sekundarno.

Zbog dobrih ekonomskih veza Austrije i Rusije, smatrate li da Rusiji treba ukinuti sankcije?
- Ekonomske sankcije prema Rusiji su u svakom slučaju donele više štete nego željenog efekta. Austrija je kao mala i izvozno orijentisana država pretrpela velike gubitke. Ekonomske sankcije su prevaziđen metod političkog pritiska jedne konfliktne strane naspram druge, dok posledice uvek trpe oni segmenti društva koji su najmanje krivi, kao što su građani ili manji i srednji privrednici. Iz tih razloga smatram da sankcije treba ukinuti i rešenje krize u Ukrajini tražiti putem dijaloga.

Protiv ste primanja Kosova u međunarodne organizacije i o tome javno govorite?
- Prema međunarodnom pravu, Kosovo i Metohija je sastavni deo Republike Srbije. Jednostrani potezi u kontekstu statusa srpske pokrajine otežavaju proces pomirenja i uspostavljanja istinskog dijaloga, i time sprečavaju miran i prosperitetan život svih građana na Kosovu i Metohiji.

Vaš stav prema Republici Srpskoj, Srbima u BiH, izaziva nedoumice u Evropi. Šta mislite, zašto?
- Dejtonski sporazum je zasad važeći međunarodni sporazum, koji potvrđuje legitimitet i legalnost postojanja Republike Srpske. Svi pokušaji određenih političkih činilaca u Evropi i van nje da se ovaj status promeni ili BiH još više centralizuje, i to mimo volje naroda Republike Srpske, naša stranka je uvek osuđivala. Iz tih razloga smo uvek podržavali napore rukovodstva RS, na prvom mestu predsednika Dodika, u vođenju samostalne politike, koja Srbima i svim drugim građanima RS obezbeđuje mir i stabilnost.

NA REVERU RAZLIČAK, ZA POJASOM GLOK

Hofer je poznat po tome što često na rever stavlja cvet - različak, koji je simbol nacista. Naime, različak je bio omiljeni cvet nemačkog cara Vilhelma i koristili su ga nacionalisti u 19. veku. U periodu između dva rata kad je Nacional-socijalistička partija bila zabranjena u Austriji ovaj cvet je bio tajni simbol koji su nacisti nosili da bi se međusobno raspoznavali.