18
čet, okt

Objavljena selekcija za festival “Joakim Vujić”

Kultura

Na sednici Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije održanom u Šapcu usvojen je izveštaj o selektovanim predstavama za festival “Joakim Vujić” koji je podnela selektorka Milena Bogavac, a koji će biti održan u maju u Gračanici.

Od predstava Narodnog pozorišta Priština u takmičarski program pod nazivom “Od klasike do rijalitija i nazad” ušla je predstava “Revizor” Nikolaja Gogolja u režiji Maurisia Farea, za koju je selektorka predložila da otvori ovogodišnji festival. U slučaju nemogućnosti da se realizuje ova predstava Bogavčeva je iznela predlog da to bude predstava “Razvojni put Bore Šnajdera” Aleksandra Popovića u režiji Bobana Skerlića za koju je predložila kao mogućnost i da se odigra na otvorenom kako bi dočarala i situaciju u kojoj godinama unazad funkcioniše prištinski teatar.

Od ukupno 18 prijavljenih predstava u zvaničnu selekciju festival ušle su još i predstave “Perikle” Viljema Šekspira, u režiji Nikite Milivojevića i produkciji Šabačkog  pozorišta, “Tri sestre” A. P. Čehova, u režiji Trajčeta Gjorgijeva i produkciji Pozorišta “Bora Stanković” u Vranju, “Jelisavetini ljubavni jadi”, Milana Jelića, u režiji Marka Misirače i produkciji Knjaževsko-srpskog teatra “Joakim Vujić” iz Kragujevca, “Farenhajt 451”, u režiji Bojane Lazić, po motivima romana Reja Bredberija, Oldosa Hakslija i Jevgenija Zamjatina, u dramatizaciji Bojane Lazić i Vesne Perić, i produkciji Narodnog pozorišta u Nišu, “Životinjska firma”, Jordana Cvetanovića, po motivima romana Džordža Orvela, u režiji Stevana Bodrože i produkciji Narodnog pozorišta Pirot, kao i “Hromi ideali”, prema romanu Milutina Uskokovića, u dramatizaciji Olge Dimitrijević, i režiji Zdenka Svibena, a u produkciji Narodnog pozorišta iz Užica.

Predstava u čast nagrađenih kojom će se zatvoriti festival biće: “Analfabeta i dr”, prema tekstovima Branislava Nušića u režiji Albina Salihovića i produkciji Regionalnog pozorišta u Novom Pazaru.

U specijalni program pod nazivom “Umetnik je lep” koji je takođe takmičarskog karaktera ušle su predstave “Gde je nestao Harms”, po tekstu Mile Mašović, u režiji Angelča Ilijevskog i produkciji Narodnog pozorište u Nišu, “Igra” , po tekstu Semjuela Beketa, u režiji Ane Grogorović i produkciji Pozorišta “Bora Stanković” u Vranju, “Istrajnost”, prema kolektivno napisanom tekstu inspirisanom romanom Šarla Vidraka, u režiji Žana-Batista Demarginija i ko-produkciji “Puls teatra” iz Lazarevca i pozorišta “Le Studio” iz Beograda i “Vina i pingvina“ Dejana Aleksića u produkciji Kraljevačkog pozorišta.

“I pored teških finansijskih uslova bilo je prisutan veliki broj produkciono kompleksnih predstava, takođe i onih produkciono manje zahtevnih ali podjednako umetnički uspešnih koje pažnju publike usmeravaju na igru, glumce i kvalitet sadržaja, te je to za svako poštovanje s obzirom na stanje u našoj kulturi”, istakla je Milena Bogavac.

Ove godine festival “Joakim Vujić” će se održati od 14. do 21. maja u Gračanici.

Na sastanku je prisustvovao i pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Republike Srbije, Dušan Jovović.

Kancelarija za KiM će takođe finansijski i organizaciono podržati festival “Joakim Vujić”.