18
čet, okt

Košarkaš Barselone će igrati za reprezentaciju Kosova

Foto: MN Press

Sport

Krilni centar Barselone ovog leta će igrati za reprezentaciju Kosova u kvalifikacijama za Eurobasket 2017.

Reprezentacija Kosova je prijemom u FIBA marta 2015. godine stekla pravo nastupa u sledećem ciklusu takmičenja, koji počinje 31. avgusta, mečevima prvog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2017.

Da već na međunarodnom debiju ima velike ambicije, otcepljena srpska teritorija pokazala je dogovorom sa krilnim centrom Barselone Džastinom Doelmanom (31).

Iskusni Amerikanac prihvatio je da nastupa za tzv. Kosovo kao naturalizovan igrač (svaka reprezentacija ima pravo na po jednog), a sa novim pasošem će imati i veću fleksibilnost prilikom potpisivanja novog ugovora, pošto mu postojeći ističe 30. juna.

Doelman je do sada zauzimao jedno od dva mesta rezervisana za vanevropske košarkaše, koliko dozvoljava španska ACB liga (mada, španski mediji ističu da njihova zemlja nije priznala aktuelne vlasti u Prištini, pa da je zato otvoreno pitanje budućeg Doelmanovog statusa).

Predsednik Košarkaškog saveza tzv. Kosova Erold Belegu ovih dana je boravio u glavnom gradu Katalonije na prvim utakmicama finala plej-ofa između Barselone i Reala, kada je i obavljena preliminarna medijska promocija Džastina Doelmana, u vidu fotografisanja sa zvaničnicima saveza i dresom u rukama.

Tzv. Kosovo je u kvalifikacijama za predstojeći Eurobasket žrebano u grupu E, sa Slovenijom, Ukrajinom i Bugarskom.