23
uto, jul

Petković: Razgovori bili teški, Priština pokazala da nije spremna za normalizaciju

Tanjug

Info

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je večeras da je Priština pokazala da nije spremna za normalizaciju odnosa sa Beogradom i dalje razgovore u okviru tehničkog dijaloga.

On je nakon razgovora u Briselu rekao da je na trojnom sastanku uz posredstvo specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka Beograd insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština, što je ključno pitanje za opstanak Srba i normalizaciju, ali da je Priština pokazala da nikada neće formirati ZSO i da je politika premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija proterivanje Srba.

„Dijalog je jedino mesto za kompromisna rešenja, za razliku od prošle nedelje kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio spreman za razgovor, a kada je Kurti odbio da razgovara“, rekao je Petković novinarima nakon sastanaka.

Petković je rekao da je sa delegacijom EU najpre razgovarala delegacija Beograda i da su oni trajali oko dva sata, a zatim Priština, kao i da je posle održan trojni sastanak, gde je Beograd insistirao na ZSO, ali da su razgovarali i o energetici, slobodi kretanja i pitanju zvaničnih poseta.

„Naša strana je bila odlučna u iznošenju argumenata koji se odnose na poštovanje svih sporazuma. Na sastanku sa Lajčakom smo razgovarali o ZSO, nestalima, slobodi kretanja, istakli da je neophodno da se odblokira srpska roba, o mostu na Ibru gde smo istakli šta piše o mostu u sporazumu – da treba da se izvrši razgraničenje u oblasti Suvog Dola što Priština nije uradila. Lajčak je rekao da to može samo u dijalogu da se reši“, rekao je Petković.

On je dodao i da je na trojnom sastanku glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi rekao da ne prihvata sporazum o zvaničnim posetama.

„Oko energetike je bilo brojnih pitanja gde je naš tim pokazao kako funkcioniše Elektrosever i pitanje ZSO gde smo razgovarali o mapi puta kako da kroz konkretne korake nastavimo normalizaciju“, rekao je Petković.

Istakao je da je na sastanku rekao da je Beograd spreman da razgovara o nacrtu statuta EU, iako postoji i statut Upravljačkog tima, kao i da je evropski nacrt dobra osnova, dok je Bisljimi odbio da o nacrtu statuta EU razgovara.

„Nacrt statuta je ključan za formiranje ZSO i to je u sporazumu jasno definisano. To pokazuje da oni ne žele i neće da formiraju ZSO, kao i da je politika Kurtija proterivanje Srba“, rekao je Petković.

Glavni pregovarač prištinske delegacije u okviru dijaloga Beograda i Prištine Besnik Bisljimi izjavio je da Srbiju zanima samo jedna tačka osnovnog sporazuma, a to je osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

“Jedina tačka dnevnog reda oko koje smo morali da napredujemo bila je rasprava o finalizaciji plana redosleda. Ali (direktora kancelarije za KiM Petra) Petkovića je zanimala samo jedna tačka koja je podrazumevala usvajanje evropskog nacrta statuta. Rekli su da možemo razgovarati o drugim tačkama nakon što krenemo dalje sa implementacijom ZSO“, rekao je Bisljimi, a prenosi Koha.

On je istakao da je prištinska strana imala predloge za sve tačke osnovnog sporazuma i dodao da nije moguće napraviti deset različitih planova redosleda.

“Lajčak je tražio da do 18. jula pošaljemo naše pisane komentare na sporazum, predlozi će biti poznati svim stranama, a to će pokazati da Srbija neće poštovati sporazum“, rekao je Bisljimi.

U Briselu je održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača.

Do nove runde dijaloga dolazi nakon što su Lajčak i šef evropske diplomatije Žozep Borelj prošle nedelje bili domaćini predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju na sastanku na visokom nivou u okviru dijaloga, a Lajčak je te razgovore opisao kao „izazovne“.